2023 / 04 / 03

Svečano otvaranje Twinning light projekta ,,Unapređenje zakonodavnog okvira i jačanje administrativnih kapaciteta Revizorskog tijela Crne Gore”

Svečano otvaranje Twinning light projekta „Unapređenje zakonodavnog okvira i jačanje administrativnih kapaciteta  Revizorskog tijela Crne Gore“ održano je 28. marta 2023. godine u hotelu Ramada. Twinning light projekat, finansiran iz sredstava EU u vrijednosti od 199.999,95€, realizuje se  u saradnji sa Agencijom  za reviziju sustava provedbe programa Evropske unije.

Opšti cilj ovog Twinning Light projekta je unapređenje zakonodavnog okvira i jačanje administrativnih kapaciteta Revizorskog tijela Crne Gore. Konkretan cilj i svrha projekta je da se omogući efektivno zatvaranje programskog perioda 2014-2020 (IPA II) i da se Crna Gora pripremi za programsko upravljanje i kontrolu projekata finansiranih iz IPA III/ESIF.

Twinning projekat realizuje se kroz dvije komponente od kojih jedna obuhvata Jačanje institucionalnog uređenja i unapređenje zakonodavnog okvira kojim se uređuje rad Revizorskog tijela, čime se obezbjeđuje spremnost za članstvo u EU, a druga Jačanje kapaciteta Revizorskog tijela za relevantne aktivnosti zatvaranja IPA II, za reviziju IPA III programa i ESI fondova.

 

Osim hrvatskog tima kratkoročnih eksperata, u projektu su angažovani mađarski, irski i švedski eksperti koji će svojim znanjem i iskustvom doprinijeti jačanju kapaciteta Revizorskog tijela Crne Gore.

 

Ovom prilikom, prisutnima su se obratili glavna revizorka Revizorskog tijela, g-đa Ksenija Barjaktarović, koja je vođa projekta institucije korisnika,  šef Odjeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori G-din Yngve Engstroem, te direktor Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije, g-din Neven Šprlje, u svojstvu vođe projekta države članice.

 

Pored njih, prisutnima su se obratili i G-din Balázs Dencső, generalni direktor Generalnog direktorata za reviziju fondova Evropske unije Mađarske, G-đa Marijana Carlsten, rukovodilac jedinice u švedskom Revizorskom tijelu i Mr Paul Herron, rukovodilac revizije u Revizorskom tijelu ERDF-a Irske.

G-đa Ksenija Barjaktarović ovom prilikom istakla je značaj Twinning light projekta za razvoj kapaciteta Revizorskog tijela kao i za pripremu  Revizorskog  tijela  Crne Gore za  novo programsko razdobljo i  reviziju projekata finansiranih iz IPA III/ESIF.

Predviđeni period implementacije projekta je 8 mjeseci, a aktivnosti na projektu započete su u januaru 2023.