2023 / 07 / 06

Studijska posjeta Mađarskoj

U periodu od 11. do 17. juna 2023. godine, predstavnici Revizorskog tijela Crne Gore boravili su u Mađarskoj u sklopu studijske posjete kolegama iz Generalnog direktorata za reviziju fondova Evropske unije.

Sudijska posjeta je organizovana u cilju sticanja novih znanja i razmjene iskustava sa kolegama iz država članica Evropske unije koje imaju iste odgovornosti i opise poslova, kao zaposleni u Revizorskom tijelu. s obzirom na činjenicu da je Mađarska prije pristupa Evropskoj uniji, takođe bila korisnik sredstava pretpristupne pomoći, njihovo dugogodišnje iskustvo u korišćenju kako pretpristupnih, tako i strukturnih fondova, je bilo itekako korisno za budući rad Revizorskog tijela.

Posjeta je omogućena zahvaljujući Twinning light projektu „Unapređenje zakonodavnog okvira i jačanje administrativnih kapaciteta Revizorskog tijela Crne Gore“. Fokus je bio na vrstama revizije koje sprovodi Generalni direktorat za reviziju fondova Evropske unije, procedurama, kao i na pažljivo odabranim slučajevima iz prakse u kojima su naišli na određene nepravilnosti. Predstavnici Direkorata su nastojali da odgovore na sva pitanja postavljena od strane predstavnika Revizorskog tijela i otklone konkretne nedoumice, posebno iz oblasti koje se tiču budućih angažmana Revizorskog tijela.

Zaposleni Revizorskog tijela su takođe iskoristili ovu priliku da predstave rad Revizorskog tijela kolegama iz Mađarske i bolje ih upoznaju sa načinom rada i nadležnostima Institucije.

Predstavnici Direktorata su tokom boravka omogućili zaposlenima u Revizorskom tijelu i posjetu inoviranom socijalnom kompleksu u oblasti Rákosmente, koji je rezultat projekta finasiranog iz strukturnih fondova Evropske unije i time im omogućili kompletan uvid u jedan od najuspješnijih projekata u državi, koji je doprinio socijalnoj inkluziji i zapošljavanju najugroženijih.

Tokom boravka je takođe upriličena posjeta Parlamentu Mađarske, najpoznatijem simbolu Budimpešte i jedne od najljepših administrativnih zgrada u Evropi.