2023 / 09 / 11

SVEČANO ZATVARANJE TWINNING LIGHT PROJEKTA ,,UNAPREĐENJE ZAKONODAVNOG OKVIRA I JAČANJE ADMINISTRATIVNIH KAPACITETA REVIZORSKOG TIJELA CRNE GORE”

Svečano zatvaranje Twinning light projekta „Unapređenje zakonodavnog okvira i jačanje administrativnih kapaciteta  Revizorskog tijela Crne Gore“ održano je 7. septembra 2023. godine u hotelu Ramada. Twinning light projekat, finansiran iz sredstava EU u vrijednosti od 199.999,95€, realizovan je u saradnji sa hrvatskom Agencijom  za reviziju sustava provedbe programa Evropske unije.

Opšti cilj ovog Twinning Light projekta bio je unapređenje zakonodavnog okvira i jačanje administrativnih kapaciteta Revizorskog tijela Crne Gore. Konkretan cilj i svrha projekta bili su pružanje podrške prilikom zatvaranja programskog perioda 2014-2020 (IPA II) i priprema Crne Gore za programsko upravljanje i kontrolu projekata finansiranih iz IPA III/ESIF.

Twinning projekat realizovan je kroz dvije komponente od kojih jedna obuhvata jačanje institucionalnog uređenja i unapređenje zakonodavnog okvira kojim se uređuje rad Revizorskog tijela, čime se obezbjeđuje spremnost za članstvo u EU, a druga jačanje kapaciteta Revizorskog tijela za relevantne aktivnosti zatvaranja IPA II, za reviziju IPA III programa i ESI fondova.

Osim hrvatskog tima kratkoročnih eksperata, u projektu su učestvovali mađarski, irski i švedski eksperti koji su svojim znanjem i iskustvom doprinijeli jačanju kapaciteta Revizorskog tijela Crne Gore.

Ovom prilikom, prisutnima su se obratili glavna revizorka Revizorskog tijela, g-đa Ksenija Barjaktarović, koja je vođa projekta institucije korisnika,  šef Odjeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori G-din Yngve Engstroem, direktor Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije, g-din Neven Šprlje, u svojstvu vođe projekta države članice kao i ambassador Republike Hrvatske u Crnoj Gori, g-din Veselko Grubišić.

G-đa Ksenija Barjaktarović ovom prilikom predstavila je rezultate i dostignuća Projekta kroz realizaciju aktivnosti iz komponente I i II i istakla značaj uspostavljene saradnje sa ekspertima angažovanim na projektu. 

Period implementacije projekta bio je 8 mjeseci, a aktivnosti na projektu započete su u januaru 2023. i završile u oktobru 2023.