2015 / 04 / 01

SAOPŠTENJE: Svečano zatvaranje twinning light projekta „Jačanje Revizorskog tijela Crne Gore“

Dana 1. aprila 2015. svečano je obilježen završetak IPA 2012 Twinning light Projekta „Jačanje Revizorskog tijela Crne Gore“, u hotelu Ramada. Twinning projekat, finansiran iz sredstava EU u vrijednosti od 250.000€, realizovalo je Ministarstvo finansija Holandije - Centralna revizorska služba.

Twinning projekat realizovan je kroz tri aktivnosti koje su obuhvatile razvoj revizorske metodologije u skladu sa međunarodnim standardima revizije i najboljom revizorskom praksom, obuku revizora kako bi bili spremni da odgovore obavezama u pogledu revizije EU fondova i pregled organizacione osnove Revizorskog tijela, u cilju davanja preporuka za unapređenje rada i jačanje postojećih kapaciteta.

Tim od deset eksperata iz Holandije, Portugala, Hrvatske i Litvanije, na čelu sa vođom projekta na strani države članice EU, g-dinom, Harry-jem Jansenom, doprinijeli su svojim znanjem i iskustvom jačanju kapaciteta zaposlenih u Revizorskom tijelu Crne Gore.

Ključni dio projekta, koji je pružio dodatnu vrijednost državi korisnici, bio je unapređenje postojeće metodologije za reviziju i obuka revizora kroz različite metode obuke-radionice, praktične vježbe, pilot revizije i druge aktivnosti.

Ovom prilikom prisutnima su se obratili g-din Andre Lys, predstavnik EU Delegacije u Crnoj Gori, g-din Peter Vlasveld, predstavnik holandskog Ministarstva finansija, Centralne revizorske službe i rukovodilac holandskog Revizorskog tijela, g-din Neven Šprlje, direktor hrvatske Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije, G-din Harry Jansen, lider projekta iz zemlje članice, g-đa Mila Barjaktarović, glavni revizor crnogorskog Revizorskog tijela i lider projekta iz zemlje korisnice i g-din Željko Nedović, revizor Revizorskog tijela Crne Gore.