2016 / 02 / 22

Radionica za Revizorska tijela i Kancelarije za podršku NAO

Berovo, 22.-25.02.2016. – Predstavnici Revizorskog tijela Crne Gore su učestvovali na radionici za Revizorska tijela i Kancelarije za podršku NAO koji je organizovan od strane Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o prosirenju. Radionicu su održali eksperti iz Brisela, Bugarske, Hrvatske, Estonije i Turske.

Događaj je imao za cilj davanje opštih smjernica za povjeravanje sprovođenja poslova budžeta za IPA II i davanje objasnjenja o mogućim izazovima koje ovaj proces obuhvata. Takođe, tokom radionice, eksperti su ukazali na značajniju ulogu Revizorskog tijela i kancelarije za podršku NAO pri sprovođenju kontrola (administrativnih i na licu mjesta) u cilju zaštite finansijskih interesa Evropske unije i zemlje korisnice.

Učesnici su imali priliku da posjete dva projekta finansirana od strane IPA fondova za Program Makedonija – Bugarska (jedan u Berovo - Obnova prirode za dobar kvalitet života, a drugi u Vinici - Izgradnja prekogranične kulturne saradnje), kako bi provjerili njihovu efektivnost i održivost. Dogadjaj je završen prezentacijom najboljih primjera terenske kontrole i naučenih lekcija.

Pored predstavnika Revizorskog tijela i Kancelarije za podršku NAO iz Crne Gore, seminaru su prisustvovali i predstavnici relevantnih institucija Albanije, Makedonije, Srbije i Turske.