2023 / 05 / 19

Konferencija – Mini AA Homologues Group Meeting

U okviru Twinning light projekta „Unapređenje zakonodavnog okvira i jačanje administrativnih kapaciteta  Revizorskog tijela Crne Gore“ 12. maja 2023. godine u hotelu Ramada održana je konferencija sa plenarnim djelovima i odvojenim radionicama. Na konferenciji su bili prisutni predstavnici država članica – Hrvatske, Mađarske, Irske i Švedske, uključeni u projekat, kao i predstavnici IPA zemalja: Sjeverne Makedonije, Albanije, Turske i Srbije i učesnici u projektu iz Revizorskog tijela Crne Gore. Konferencija je održana u formi sastanka Mini AA Homologues grupe. Iako je ovo inače praksa koju sprovode zemlje članice, ovo je prvi put da Crna Gora, kao IPA zemlja organizuje ovaj tip sastanka.  

Konferencija je bila prilika za razmjenu iskustava i praksi rada između predstavnika država članica i predstavnika IPA zemalja IPA.

U cjelosti događaj je doprinio opštem cilju projekta – unapređenju zakonodavnog okvira i jačanju administrativnih kapaciteta Revizorskog tijela Crne Gore, zatim specifičnom cilju i svrsi projekta – obezbjeđivanju efektivnog zatvaranja programskog perioda 2014-2020 (IPA II) i pripremi Crne Gore za upravljanje programom i kontrolu projekata finansiranih u okviru IPA III/ESIF.

Nadalje, cilj konferencije je bio uspostavljanje otvorene i čvrste komunikacije i saradnje između brojnih nacionalnih revizorskih tijela država članica i IPA revizorskih tijela. Dodatna vrijednost je jače umrežavanje i pozicioniranje crnogorskog revizorskog tijela u međunarodnom okruženju, sa ciljem da AA bude prepoznatljivo jedinstveno nacionalno revizorsko tijelo, spremno da pruži pomoć i savjete i drugim revizorskim tijelima.

Uvodne riječi imali su glavna revizorka Revizorskog tijela Crne Gore, Ksenija Barjaktarović kao vođa tima zemlje korisnice i direktor Agencije za reviziju sistema sprovođenja programa Evropske unije Neven Šprlje, kao vođa tima države članice. Nakon uvodne riječi uslijedila je panel diskusija na kojoj se govorilo o novim zahtjevima i izazovima u IPA III prespektivi, razlikama između IPA II i IPA III te drugim temama.

Nakon panel diskusije, učesnici su se podijelili u tri radionice. Teme radionica bile su: „Kontinuirano unapređenje revizorske metodologije u cilju ispunjavanja novih zahtjeva i izazova“, „Priprema za zatvaranje – ključni izazovi“ i “Revizorski pristup određenim temama”.